Diákoknak

Nálunk marad az Ízek utcájának trófeája

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

170911 gastro 01A Mezgé GastroTeam tavaly győzedelmeskedett az Ízek utcájában, az idén pedig megpróbálta itthon tartani a kupát – sikerrel. Vezetőjét, Palyusik Éva tanárnőt kérdeztük a titkokról.

- Örömmel hallottuk, hogy ismét ti lettetek a legjobbak – a számos pörkölt között meglepő módon sok tésztát tartalmazó levessel és második fogással. Hogyan találtátok ki a menüt?
- Eredetileg tót ételeket akartunk sparhelton készíteni, de ez utóbbi mozgatása körülményes lett volna. Végül aztán a Békési ízek szakácskönyvet forgattuk, és ötleteket kértünk a helyi háziasszonyoktól, így tudtuk meg, milyen a kötöttgaluska-leves. Szerettünk volna a régi módon, hagyományosan főzni, de mivel fiatal vendéglátós szellemben készítjük az ételeket, próbáltuk a tradíciót valamilyen modern hatással ötvözni. A régi békési konyha nem nagyon használta például a gombát, így a levesünket ezzel az alapanyaggal, valamint sok-sok zöldséggel gazdagítottuk. A második fogás bográcsban főtt szilvásgombóc volt – a szilva minden békési udvarban-utcában ott van.
- Helyi alapanyagokból is került a bográcsba?
- Természetesen kihasználtuk az iskola díjnyertes tankertje nyújtotta lehetőségeket. „Itthonról” volt a szilva és a krumpli, a zöldségek egy része, a fűszereket és a többi zöldséget pedig a tanulók ajánlották fel.
- Kik segítettek neked? Kik alkotják a Mezgé Gastro Teamet?
- Vendéglátós tanulók, olyanok, akik szakközépiskolában végzősök, és az érettségi után nálunk képzelik el a továbbtanulást, illetve az érettségi utáni képzésben részt vevő tizenharmadikos-tizennegyedikes tanulóink. Fontos a közösség építése és megtartása, ezért is szeretjük az ilyen kihívásokat, mint ez a verseny. A vendéglátósok egyébként is vidám, közösségi emberek, az étel összehozza az embereket.
- Különlegesen szép volt a dekoráció és a teríték is: a paraszti konyha felszerelése, alapanyagai köszöntek vissza az ételek környezetében. Milyen elvek mentén készült a „díszlet”?
- A békési tájon élünk, nem idegen számunkra a nagyik, dédnagymamák konyhája, a házikertben megtermelt javak. Amiket kiállítottunk, az iskola által megtermelt növények, ezzel is szerettük volna érzékeltetni, hogy mezőgazdaság nélkül vendéglátás sincs, ebben is összekapcsolódik az iskola két fontos területe. Ráadásul az iskola 115 éves, ez is inspirált bennünket a díszítés során.
- Ilyen sikeres két év után magától értetődik a kérdés, hogy mit fogtok főzni jövőre. Ismerve benneteket nem valami hétköznapi ételt fogunk kapni.
- Természetesen máris elkezdtünk tervezgetni. A következő esztendőben egy reprezentatív ételsorral fogunk jelentkezni, amiről semmit sem szeretnék elmondani, esetleg csak annyit, hogy az a célunk, legyen benne egy nomád módra elkészíthető édesség.
- Köszönöm szépen a beszélgetést – máris készítjük a kistányérokat és a desszertvillát...

170911 gastro 02

170911 gastro 03

170911 gastro 04

170911 gastro 05

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz